Us convidem a la gran rua de Carnestoltes que organitza l'IMAC. Les comparses que participaran a la rua es concentraran a les 17h al Camí Ral, entre l'avinguda Jauma Recoder i el carrer Coperativa. A les 18h comença la rua des del Camí Ral amb la plaça Alexandre Fleming, passant per la plaça Santa Ana, la Riera amunt fins al Parc Central.




Aquest any participa el grup Boetukada junt amb membres de l'associació Pla d'en Boet i els veïns/veïnes del barri....Hi hauran les caçadores, els guerrers i la gent del poble dels Ibers-Laietans acompanyats de la percussió i del ball!!!!!!!!

Us esperem a tots i a totes!!!!!!!


BOETUKADA

CARNESTOLTES'10

IBERS LAIETANS

Els ibers són un conjunt de pobles que les fonts clàssiques (Hecateu de Milet, Ruf Fest Aviè, Herodot, Estrabó, etc. ) identifiquen a la costa oriental de la Península Ibèrica amb aquest nom almenys des del segle VI aC: elisyces, sordons, cerretans, airenosis, andosins, bergistans, ausetans, indigets, castel·lans, lacetans, laietans, cossetans, ilergets, iacetans, suessetans, sedetans, ilercavons, edetans, contestans, oretans, bastetans i turdetans.


El concepte de cultura ibèrica no és un patró que es repeteix de forma uniforme en cadascun dels pobles identificats com a ibers, sinó la suma de les cultures individuals que sovint presenten trets similars, però que es diferencien clarament en d'altres i que a vegades comparteixen amb pobles no identificats com a ibers. Així, cal destacar l'ús de dos sistemes d'escriptura diferents al nord i al sud, l'ús exhaustiu de l'escriptura al nord en front de l'ús residual al sud, l'absència d'escultura al nord que contrasta amb les manifestacions brillants del sud, l'ús de falcates al sud i d'espases cèltiques tipus La Tène al nord, grans tombes i monuments funeraris al sud, en contrast amb els petits túmuls i esteles inscrites del nord, decoració ceràmica geomètrica al nord i figurada al sud, etc.




Els laietans (laeatani, λαιαιτανοί) foren un poble iber que habitava la part costera de la província de Barcelona al nord del riu Llobregat i fins al Tordera.

Les ciutats principals del seu territori foren: Barcino (Barkeno, Barcelona); Baetulo (Baitolo, actual Badalona, a la vora del riu Baetulo, avuiBesòs); Ilturo, predecessora de (Iluro actual Mataró); Lauro; Egara (Terrassa) i Blanda (Blanes, prop del riu Larnum, avui Tordera). Barkeno fou fundada vers els segle VI aC (encara que després potser fou refundada pels cartaginesos). Anteriorment va existir una ciutat a Montjuïc, que probablement es deia Laie, la qual donà el nom als laietans.

"La Laia l'arquera situada a la Porta Laietana, va viure en el poblat de Burriac. Amb el pas del temps la seva tribu de Laietans va baixar al Maresme i es va convertir en Artemisa, deessa de la llum de la lluna, dona d'un rei grec, caçadora i recol.lectora d'herbes medicinals.
L'arc de la Laia apunta cap a Burriac i la fletxa de l'energia positiva simbòlicament uneix el present i el passat"

Rovira Brull.